Werk en Zingeving

Ons hele leven staat in het teken van werk, van succes, van ambitie, van groei. Het boek Werk en Zingeving laat je nadenken over dit gegeven. Is er misschien een andere zienswijze mogelijk? Wat gebeurt er als we niet geënt zijn op succes maar op zoek gaan naar betekenis?

Mooie vertaalslag van de betekenis van werk naar zingeving en politieke en maatschappelijke context, zonder dat het zwaar wordt. Het zet de lezer echt tot nadenken.

Over Werk en Zingeving

Werk is één van onze belangrijkste bronnen voor zingeving. Werk kan namelijk een plek zijn waar we gezien en gewaardeerd worden, waar we deel zijn van een gemeenschap. Werk geeft structuur aan ons leven en werk geeft bestaanszekerheid. Een belangrijke voorwaarde voor zingeving is dat we ons geborgen voelen en dat heeft werk ons lange tijd gegeven.

Echter, die geborgenheid wordt door flexibilisering en de voortdurende dreiging van reorganisaties steeds meer aangetast. Daarnaast komt ons werkplezier ook nog eens onder druk te staan door de nadruk die er de afgelopen decennia is komen te liggen op persoonlijk succes, op prestaties en continue concurrentie met elkaar. Er is een vertoog (een gemeenschappelijk verhaal over hoe de wereld in elkaar zit) ontstaan, waarin we steeds moeten bewijzen dat we succesvol zijn.

Werk en Zingeving geeft een overzicht van hoe we als werkende mens gekomen zijn waar we nu staan. Het gaat in op de geschiedenis van werk en van ons mensbeeld, het beeld van de mens als manager van zijn eigen loopbaan en zijn bestaan. Door onderzoek te doen naar waar onze kijk op mens en werk vandaan komt, ontdek je dat wat nu vanzelfsprekend lijkt, dat helemaal niet hoeft te zijn. We kunnen andere keuzes te maken.

En dan wordt het spannend: wie kunnen we zijn als individueel succes niet meer leidend is? Hoe zouden we ons werk en ons leven dan vorm willen geven? In Werk & Zingeving wordt een zienswijze aangedragen waar zorg voor elkaar en onze wereld centraal staat. Bovendien geeft het boek handvatten om onze samenleving te veranderen. Wat we nodig hebben zijn Tegenverhalen: inspirerende verhalen van mensen en organisaties die het anders doen.

Heb jij het boek al gelezen?

Werk en Zingeving is een filosofisch, vrolijk en zelfs troostend boek voor mensen die op zoek zijn naar een andere kijk op succes in hun werk. Wist je dat werk niet altijd zo belangrijk was? En kun je het je voorstellen, een geslaagd leven zonder succes?
Eerste druk
Uitverkocht
Tweede druk
Bestel het boek
Over de schrijfster

Heidi Jansen

Heidi Jansen is docent en onderzoeker. Werk en zingeving zijn dé thema’s waar zij zich al haar hele werkende leven mee bezighoudt. Ruim 25 jaar lang begeleidde ze mensen met loopbaanvragen. Ze hoorde vaak een grote behoefte om van betekenis te zijn én om gezien te worden. Heidi studeerde in 2016 af op het thema ‘werk en zingeving’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze zet zich nu in om zingeving op de kaart te zetten in organisaties.

Interessant?

Bestel Werk en Zingeving
direct bij Bol.com

Bekijk ook

Bundel Zinvol Werken

In dit boekje van Buro Waai worden twaalf werkthema’s uitgediept die bijdragen aan zinvol werk.

Startersspel

Vragen die je een stap verder helpen als je voor jezelf wilt beginnen.

Loopbaanspel

Vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je de arbeidsmarkt op gaat.

De bonte vogel en de mooie gouden kooi

Een fabel als ‘nalatenschap’ van 9 maanden Veranderlab Dagbesteding.